Rechtsbijstandsverzekering

Wellicht heeft u weleens een conflict met u werkgever. U kunt als werknemer  overwegen om een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt u dekking van de mogelijk hoge kosten die juridische stappen met zich mee brengt.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering biedt u vergoeding voor inkomen, werk, verkeer etc. Met de rechtsbijstandsverzekering wordt u financieel geholpen in een juridisch proces. U krijgt bepaalde kosten vergoed, zoals de kosten voor een jurist of advocaat. De kosten kunnen tijdens een juridisch proces heel hoog oplopen. Voor velen is het niet mogelijk om een juridisch proces te beginnen wegens financiële redenen. Met een rechtsbijstandsverzekering staan de hoge kosten u niet in de weg. Het is daarom verstandig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

Dekking

U kunt met de rechtsbijstandsverzekering beroep doen op de kosten die u oploopt in een juridisch proces. Ook als de zaak voor de rechter of geschillencommissie komt kunt u beroep doen op deze verzekering. De kosten worden dan gedekt. De meeste verzekeraars hanteren een maximum van 12.500 tot 100.000 exclusief de eigen risico.

De verzekeraar kan u ook afwijzen, omdat ze geen kans van slagen inzien of het weinig belang heeft op financieel gebied.

Advocaatkeuze

Met de verzekering heeft u het recht om zelf een advocaat te kiezen. Volgens de wet heeft u hier recht op. Verzekeringsmaatschappijen sluiten zich hierbij aan. Ook wanneer een advocaat niet verplicht is in het proces, worden deze kosten door de verzekeraar vergoed. De verzekering kan echter ook een maximum uitkerend bedrag hanteren voor de advocaatkeuze. Als de advocaat naar keuze boven het maximum is kunt u de verzekering zelf aanvullen.