Inboedelverzekering

Dekking

Een inboedelverzekering dekt de kosten voor uw inboedel. Onder inboedel valt alles in uw huis dat u kunt verplaatsen. Van meubels tot servies. Kortom, alles wat u kunt verplaatsen. Als u de juiste waarde van uw inboedel heeft doorgegeven, worden de kosten volledig vergoed.

Waardevolle spullen

Ook uw waardevolle spullen (laptop, sieraden) worden gedekt met een inboedelverzekering. De maximale vergoeding verschilt per verzekeraar. Deze kunt u terug vinden in de polisvoorwaarden. Als de waarde van uw kostbaarheden meer is dan de maximale waarde dat vergoed wordt, kunt u een kostbaarheden verzekering afsluiten.

Contant geld

Had u contant geld liggen tijdens een brand, inbraak of iets dergelijks, dan wordt deze tegenwoordig niet altijd meer gedekt door de verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden hier wel een vergoeding voor. De maximale vergoeding hiervoor lopen uiteen van € 0 tot € 1.250. Ook deze kunt u in de polisvoorwaarden vinden.

Wat wordt er NIET gedekt?

U wilt uw inboedel natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. Veel mensen sluiten voor de inboedel een all-risk verzekering af en denken dat alle kosten gedekt worden. Een inboedel verzekering dekt veel kosten, maar zeker niet alles. Sommige schades worden uitgesloten van de verzekeringen. Inboedelverzekeraars hanteren een zogenaamde catastroferisico. De volgende schades vallen hieronder:

  • Schades die voortkomen uit een kernramp;
  • Schades veroorzaakt door een aardbeving;
  • Schade als gevolg van een vulkanische uitbarsting;
  • Schade veroorzaakt door overstromingen;
  • En schade die ontstaat tijdens rellen, oorlog of terrorisme.

Een aantal van deze schades kunnen alsnog gedekt worden vanuit de overheid, maar meestal moet u toch veel zelf betalen.

Onderverzekerd

Het is belangrijk om bij u inboedel de juiste waarde te kiezen om onderverzekering te voorkomen. Als u onderverzekerd bent betaald u te weinig premie voor uw inboedel. Hoewel dit aantrekkelijk klinkt, kan het nare gevolgen hebben. Een voorbeeld: stel er wordt bij u ingebroken en uw televisie met een waarde van 1000 euro is gestolen. Uw inboedel is voor 100.000 euro verzekerd. Echter stelt een verzekeringsexpert vast dat uw inboedel 200.000 euro waard is. U heeft zich dus maar voor de helft verzekerd. In dit geval wordt dus niet het hele bedrag van uw gestolen televisie gedekt, maar slechts een deel hiervan. Wilt u weten hoe U dit kunt voorkomen? Lees het hier.